A bizalom az "agyban dől el"!

2014/12/09. - írta: Birkás Béla

Megbízhatósági ítéleteink alapvetően befolyásolják viselkedésünket, mégpedig abban, hogy megközelítünk, vagy éppen elkerülünk egy személyt (Gondoljon mindenki csak arra, hogyha valakivel összeveszik, egy jó ideig igyekszik a személy társaságát kerülni.)!  Tehát mondhatjuk, hogy a megbízhatóság észrevevése alapvetően fontos a túlélés szempontjából! Több vizsgálat során már sikerült néhány agyi régiót azonosítani, melyek részt vesznek ebben a folyamatban. Agyi képalkotó eljárások segítségével (fMRI - amivel szép, színes képeket láthatunk agyunk aktivitásáról) kimutatták, hogy minél kevésbé megbízható az adott arc, annál nagyobb aktivitás észlelhető olyan agyi területeken, melyek a potenciálisan fenyegető ingerek esetében aktívak, illetve akkor, amikor undort érzünk, vagy mások negatív arckifejezését nézzük.

 

Szintén az agyunk aktivitását vizsgáló kutatásokból tudjuk, hogy a vér oxycotin szintje megemelkedik, olyan társas helyzetekben, amikor bizalmat élünk át.  

Egyre több kutatás lát napvilágot, ahol az oxytocin emberi társas magatartásban betöltött szerepét igyekeznek tisztázni. Számos hatása ismert már, mint az anya-gyermek kötődésre, a bizalomra, mások megítélésére és a másokra való emlékezésre, valamint az érzelmeink szabályozására gyakorolt hatása. Tehát az oxytocin hatására kevésbé félünk attól, hogy becsapnak, így erősíti az együttműködésre való hajlamot.

Például, megnövekedett oxytocin szint hatására a személyek ismeretlen arcokat vonzóbbnak és megbízhatóbbnak ítéltek, mint a kontroll csoport. Tehát nemcsak a megbízhatóság percepciójára, hanem a vonzerő megítélésére is hatással van az oxytocin, miközben a személyek hangulatát nem befolyásolta. Az oxytocin egyformán hatással van a férfiak és nők döntéshozatalára. 

 

Végül, egy rövid videó az oxytocin hatásairól (van magyar felirat hozzá!):

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr716969369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása