Nyomozás indul

2014/05/15. - írta: Birkás Béla

gogs_1400139548.jpg_255x300

Nos, ahogyan a korábbi posztokból látható, egy igazi talánnyal, egy "evolúciós rejtéllyel" állunk szemben: Miért segíteni másoknak, ha így saját túlélésünket akadályozzuk/nehezítjük meg? 

Kezdjük a nyomozást!

Először is, ki lehet gyanús? Ki az elsődleges gyanúsított szinte mindig?! 

Igen, igaz: a családtagok, rokonok!! 

Ebben az esetben diszkriminatív, vagyis emberek egy meghatározott csoportjára vonatkozó altruizmusról beszélhetünk! Számos antropológiai megfigyelés támasztja alá (tehát egy csomó tudós ment el a dzsungelba és más helyekre, ágyékkötős embereket megfigyelni és leírni a tapasztalatokat), hogy a törzsek integritása a rokonok szövetségén alapul. Sok esetben segítik egymást a rokonok, vadászatban, földművelésben, stb. és nem várnak egymástól viszonzást. Ennek hátterében a Rokonszelekció jelensége áll. 

Az evolúcióelmélet egyik központi eleme, hogy egy egyed evolúciósan mért sikerességét, a saját génjeinek következő generációba való átadása (igen, tudom, mindig csak az a szex!!) adja meg. Rokonaikkal bizonyos mértékig azonos, hasonló géneken osztozunk, pl. testvérünkkel, vagy szüleinkkel 50%-ban.

W. Hamilton mutatott rá először arra, hogy ez a "rokonsági együttható" megadja, miért érdemes önzetlennek lennünk családtagjainkkal, viszonzás nélkül: Ha segítünk egy rokonnak, akkor a közös génjeink továbbörökítésének az esélye is nő, így nemcsak az ő, de saját szaporodási sikerességünket is növeljük!!!! Így aztán nem meglepő, hogy a mai napig, minden kultúrában megjelenik a rokonok segítése, és nem véletlen, hogy leginkább közelebbi rokonaiknak segítünk, és a távolabbiaknak (másod, harmad unokatestvérek, stb.) kevésbé!

 

Rendben, ez jó kezdés volt, akkor gondolkodjunk, kire/mire gyanakodhatunk még? 

Folytatjuk.....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr846169177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása