Agyunk fejlődése és mások arca

2014/08/29. - írta: Birkás Béla

Csoportos szerveződésünk összetettsége részben a nyelvi készségeinknek, részben pedig társas intelligenciánknak köszönhető. Sokrétű személyes kapcsolatokat tartunk fent másokkal, ráadásul egy csoport tagjai közti relációkat a közös normák, a mindenkire érvényes kollektív képzetek is erősítik. Ezek olyan jelenségek, melyek csak fejlett szociális intelligenciával és kommunikációval alakíthatóak kis és tarthatóak fenn.

Ennek megfelelően, szoros kapcsolatot találtak a csoport mérete (mely arányos a komplexitásával) és a neokortex arány (az agykéreg, az agy többi részéhez viszonyított aránya) között. Vagyis, azoknál a fajoknál, ahol az agymérethez képest nagyobb az agykéreg, ott a legnagyobb a csoportméret. Az embernél négyszer nagyobb a kéreg, mint az agy többi része, így kiemelkedik ebből a sorból. Dunbar (1998) érvelése szerint, ez az összefüggés azt mutatja, hogy a csoport mérete és szervezettsége az egyedek információ feldolgozó kapacitásától függ. Agyunk relatíve nagy mérete tehát, a társas intelligencia követelményeinek köszönhetjük.

evolutioncompare.gif

 

 

Ahhoz, hogy az egyre növekvő szociális hálózatainkat fenntartsuk és hosszú távú kapcsolatokat kezdeményezzünk másokkal, szükséges jól emlékezni a többiekre, vagyis jó arcmemória kell hozzá. Ugyanezen okból, diszkriminatívnak is kell lennünk, hiszen fontos, hogy megkülönböztessük házastársunkat egy bolti pénztárostól. Ezek a képességek kölcsönhatásban működnek egymással, például jobb arcmemóriával rendelkezünk azon személyekkel kapcsolatban, akik valamilyen módon fontosak a számunkra, szerepet játszanak életünkben, hatással vannak jólétünkre.  

Több más aspektusból is kiemelt társas inger az arc. Szociális információk kimeríthetetlen vizuális forrása. Jól bizonyítja ezt az a tény, hogy az emberek arcról gyorsan és pontosan tudják azonosítani egy személy identitását, érzelmi állapotát, tekintetének irányát. A felnőttek például kétszer olyan gyorsan észlelik az arcokat, mint a tárgyakat és már az újszülöttek is érzékenyek a humán arcra illetve az arc sematikus mintázataira. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr306647607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása