Grastyán Konferencia

2014/05/29. - írta: Birkás Béla

Még Márciusban, hallgatóságként részt vettem a VI. Nemzetközi és XII. Országos Interdiszciplináris Grastyán Konferencián, Pécsett! 

Ahogyan a nevéből is látható, nagyon sokszínű, és több tudományterületről érkező előadások voltak, igazán élvezetes volt!

Kissé részlehajlóan, de szeretnék két előadást kiemelni, a Kutatócsoport tagjaiét! 

Pátkai Gabriella a Machiavellista személyek elmeolvasó képességét vizsgálta, melyet már sokan, sokféleképpen tettek meg, éppen ezért, ő a már létező, versengő elméleteket igyekezett összevetni, melynek eredményeképpen nemcsak módszertani újításokkal gazdagította a tudományterületet, de elméletben is sokat adott hozzá a már meglévőekhez. Tulajdonképpen, arra utalt eredményi fényében, hogy az elmeolvasó képességünket másként kell elképzelni, máshogy épül fel, valamint, hogy a machiavellista személyek igenis jók lehetnek benne, csak módszer kérdése, hogyan vizsgáljuk őket!

A másik előadás Orosz Annáé volt, aki szintén a machiavellzmus jelenségét kutatja, de más szemszögből! Egy kártyajáték módszertanát használva vizsgálta, hogy a mach személyek milyen mértékben blöffölnek,a  másik azt hogyan képes detektálni, illetve, hogy ők képesek-e detektálni mások blöffjeit. Mivel pénznyereményről volt szó, mondhatjuk, hogy igazi "valós helyzet"-ben igyekezett nézni a viselkedéseket. Eredményei nagyon biztatóak és érdekesek, hiszen azt találta, hogy a mach személyek gyakrabban blöffölnek, fontosabb nekik a pénznyeremény, és kevésbé látszik, amikor blöffölnek.

 

Igazán jó konferencia volt, szakmailag nívós, jövőre remélem, hasonlóan jó lesz!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr226225758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása