Egy arc megbízhatósága

2015/03/05. - írta: Birkás Béla

Érdekes kísérleteket végeztek belga és japán kutatók a kérdés vizsgálatára: véletlenszerűen kiválasztott kísérleti személyek kísérleti "játékot" játszottak ismeretlen partnerekkel, aminek eredményeképpen valós pénzt nyerhettek. Mindegyikük szabadon határozott arról, együttműködnek-e, vagy sem, és a megfelelő gomb megnyomásával ezt a partnerrel is közölték. A gombnyomás pillanatában minden játékosról fényképet készítettek, és ezeket a képeket megmutatták kísérleti személyek egy másik csoportjának. A bemutató után, elterelésként különféle, ismeretlen emberek portréit láthatták a személyek kétszer, egymást követően.

Ezután újra megmutatták nekik azokat a fényképeket, melyeket a játékban részt vevő személyekről készítettek, azonban fele arányban olyan arcképekkel keverve, melyek korábban nem szerepeltek egyik bemutatóban sem. Ez volt tulajdonképpen a „valódi kísérlet”, mivel a kísérleti személyek feladata ebben a helyzetben az volt, ítéljék meg, kik szerepelnek a korábban bemutatott arcok között. Az eredmények azt sugallják, hogy képesek vagyunk minden előzetes tapasztalat, ismeret híján, pusztán az arc alapján elkülöníteni az együttműködő személyeket a csalóktól. A kísérleti személyek a véletlennél magasabb arányban voltak képesek felismerni, azonosítani olyan ismeretlen egyének arcképét, akik egy korábbi vizsgálat során csaltak, illetve nem voltak együttműködőek. Ennek megfelelően, úgy tűnik tehát, hogy pusztán egy rövid pillantás partnerünk arcára, meghatározza, hogy kapcsolatba lépünk-e vele, és ha igen, miként fogunk viselkedni. 

article-1086396-027db3cd000005dc-477_233x372.jpg

 

(Egy internetes műsorban a nézők ezt a képet szavazták a legmegbízhatóbbnak)

Lehetséges tehát, hogy ha valaki eldönti, csalni fog, ezt a döntését elárulják arcvonásai, melyek az ezzel kapcsolatban átélt érzelmek (szorongás, bűntudat, káröröm, stb.) kifejezésével kapcsolatosak. A valódi pénznyeremény olyan izgalmat válthat ki a személyekből, mely erős érzelmi reakcióval jár, így arckifejezésekben is nyomon követhető. Ezek a kifejezések pedig sokkal inkább megragadják a másik személyek figyelmét, hiszen az ő nyereménye is attól függ, hogyan dönt a másik. Tehát, ha csalni akarunk, egy ügyes szemlélő "kiszúrhatja" szándékainkat, és nem hagyja magát átverni. Ugyanígy, egy ügyes csaló, láthatja rajtunk a bizakodást, az együttműködési szándékot, és ezt kihasználva....jól átejthet minket! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr897242279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása