Csalni?! Persze, amikor csak lehet

2014/06/10. - írta: Birkás Béla

Hosszabb szünet után, de legalább újult erővel jelentkezem újra fő csapásvonalunkról, az önzetlenség, együttműködés megbízhatóság témakörben! 

Ahogyan Trivers reciprok (adok-kapok) elméleténél láttunk, idegeneknek (nem genetikai rokon) segíteni leginkább akkor érdemes, ha várhatunk tőlük viszonzást! Nos, ez viszont felveti a csalás problematikáját, hiszen ugyanakkor, a másik oldalról nézve, az a legjobb az egyén számára, ha másoktól segítséget kap, ő ugyanakkor nem fáradozik azon, és nem adja idejét, erejét, pénzét, stb mások megsegítésére! Ilyenkor az ő fitnessze, vagyis rátermettsége növekszik, tehát a csalás lenne a leginkább optimális megoldás...evolúciósan nézve, persze.

Nos, ez a problematika többeknek szemet szúrt, és elkezdtek gondolkodni a problémán. Ez a dilemma aztán egy játékelméleti modellben csúcsosodott ki, ami a  Fogolydilemma, melyet A. W. Tucker nevezett így elsőként, 1951-ben. Röviden, a lényeg:

Két személyt letartóztatnak egy közösen elkövetett bűncselekmény miatt, ők viszont előzetesen megállapodnak, hogy nem tesznek egymásra nézve terhelő vallomást. Mikor a kihallgatásra kerül a sor, külön szobába vezetik őket és a vád képviselője közli mindkettővel, hogy ha egymás ellen vallanak, enyhébb büntetést kapnak. A dilemma tehát abból adódik, hogy mindkét fogolynak kifizetődőbb csalni, amennyiben a másik együttműködik, vagyis tartja a szavát. Ha ugyanis A elfogadja az ajánlatot és vall, akkor kisebb büntetéssel megússza, míg B a maximális büntetést kapja. Ezzel szemben, A nem nyer semmit, ha együttműködik, miközben B beárulja. Ha viszont mindkettő kooperál, akkor kisebb büntetést kapnak. Negyedik lehetőségként, ha mindketten megszegik a szavukat és beárulják egymást, együttesen bűnhődnek. (lásd kép)

91955-050-F444D10D.jpg

 

Ti hogyan oldanátok meg a dilemmát? Mit tennétek?

 

Várom a válaszokat, és holnap leírom, milyen tudományos megoldás létezik! :-)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr796291457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása