Benyomásaink kialakítása

2014/10/06. - írta: Birkás Béla

Minden társas helyzetben, igyekszünk a másik fél viselkedését bejósolni, vagyis eldönteni, mire számíthatunk vele kapcsolatban. Előrejelzéseink alapját többféle társas forrásból származó információ képezi, úgymint a másik személy megjelenése, reakcióinak megfigyelése, a vele kapcsolatos korábbi tapasztalataink számbavétele, illetve más egyének, vele kapcsolatos véleményének megismerése.

A személlyel történő első találkozás pillanatában, - sőt, akár még azelőtt- változatos következtetéseket vonunk le (pl. neme, mely népcsoporthoz tartozik, megbízható-e, stb.), melyek alapvetően meghatározzák későbbi viselkedésünket. Akkor is használjuk ezeket, ha tudatában vagyunk, hogy legtöbb esetben, ezek a következtetések elnagyoltak és hibásak.  Például, akit megbízhatónak tartanak társai, azokkal mi is szívesebben alakítunk ki kapcsolatot, hiszen joggal feltételezzük, hogy tisztességesen fog viselkedni velünk is. 

first-impression-quotes-8.jpg

 

Szociális döntéseinkben gyakran sztereotípiákat alkotunk, melyek a csoporthoz való tartozás kimutatását, a kívülállók elkülönítését szolgálják. Ezek a címkék általában legtöbbször csak külsődleges, vagy semmilyen kapcsolatban nem állnak az érintett emberek fizikai, szellemi, vagy más tulajdonságaival. Annak ellenére, hogy a sztereotípiák sok konfliktus okai, számos előnyös funkcióval is rendelkeznek, ugyanis áttekinthető szociális térképet hoznak létre kapcsolataink kusza és bizonytalan hálójáról. Ezzel pedig megóvják gondolkodásunkat a különféle benyomások által okozott túlterheléstől. Segítségükkel bejósolható, és átlátható lesz társas környezetünk, így komfortosan mozoghatunk benne.

arc_rassz.jpg

Amennyiben a személyt egy adott csoport tagjának tekintjük (pl. fradista, afroamerikai, stb..), és semmilyen más információ nem áll rendelkezésünkre, még akkor is véleményt alkotunk róla, elvárásokat fogalmazunk meg viselkedéséről. Ezek a véleményeink leggyakrabban a faji- és nemi hovatartozással kapcsolatosak. Vizsgálatokkal igazolták például, hogy amikor egy másik rasszból származó arcot nézünk (lásd ábra), bizonyos mértékű félelmet élünk át. Természetesen, más érzéseket is kiválthat belőlünk, ha egy másik csoportba tartozó személyt látunk, úgymint irigység, szánalom, csodálat, vagy megvetés. Partnerünk megbízhatóságára vonatkozó elképzeléseink is ilyen módon alakulnak ki.

...és egy kis spoiler a végére: legközelebb a szép arc és arról alkotott benyomásaink hatalmáról írok majd!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr546763347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása