Foglyok dilemmája

2014/06/11. - írta: Birkás Béla

Előző posztomban írtam a Fogolydilemma helyzetről, most, a probléma felvetése után, következzen az elmés megoldás!

Robert Axelrod azzal foglalkozott, hogy hogyan jöhet létre kooperáció emberek között olyan körülmények között, amikor mindenki saját érdekeit követi. 1979-ben  egy versenyt hirdetett a tudósok körében, hogy küldjék be neki azt a stratégiát, melyet a legoptimálisabbnak, legjobbnak találnak egy többmenetes Fogolydilemma-helyzet megoldására (tehát, ha a partnerek nem egyszer, hanem többször egymás után játszanak egymással, vagyis egymást követően többször kell dönteniük a Fogolydilemma helyzetben). A kiírás szerint, a győztes az a program, mely a legtöbb pontot szerzi, azonban Axelrod nem jelentette be, hogy pontosan hány menetet fognak játszani.

axelrod.jpg

A beérkezett 14 program közül Anatol Rapoport Tit for Tat  (TFT) nevű pályázata lett a győztes. Ez volt a legegyszerűbb program, csupán két szabályból állt:

1. Az első lépésben együttműködik.

2. Ezután mindig azt lépi, amit a partnere az előző menetben lépett.

rapoport.jpg

   Számos fontos pszichológiai fogalom lemodellezhető a Fogolydilemma-helyzettel, mint például a bizalom, árulás, félelem, bosszú és mohóság. Rengeteg kutatás foglalkozik ezzel a problémakörrel, és azok alapján, levonható néhány általános tanulság. Például, többféle változót lehet variálni a helyzetben, melyek közül az egyik a táblázat értékei. Ennek kapcsán elmondható, hogy ha növelik a csalásra való kísértés értékét, az együttműködés mértéke csökken, akárcsak abban az esetben, ha a balek vesztesége nő. Tehát, azt, hogy az emberek inkább versengőbb stratégiák választanak, egyformán befolyásolja a mohóság és a társuk árulásától való félelem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr456295717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása