Mitől látjuk szépnek a mások arcát? II. rész

2014/11/13. - írta: Birkás Béla

Először is, a folytatást egy kiigazítással kezdeném: az előző posztban írtam a női test arányairól, de felcseréltem a számokat! Figyelmetlenség volt részemről, melynek észrevételét köszönöm és most igyekszem "jóvá tenni":-) Szóval, 90-60-90, amit írni akartam.

Ami viszont jó, hogy ezek szerint, van aki olvassa, amit írok, és még oda is figyel rá! Külön köszönet érte!

A mai alkalommal néhány másik olyan "általános" vonásról írok röviden, melyek befolyásolják az arc szépségét:

Vonzerő tekintetében más-más jellegzetességet tekintünk előnyösnek a férfi, illetve a női arcokon. Ez a szexuális dimorfizmus. Ennek megfelelően, a nemekre jellemző tulajdonságok jelenléte nagyobb attraktivitást eredményez az átlagarcokhoz képest. Vagyis, az átlagostól bizonyos tulajdonságok mentén szisztematikusan eltérő arcokat vonzóbbnak ítélik a személyek. Férfiaknál a széles áll, erőteljes állcsúcs, míg nőknél a kicsi, vékony áll ilyen jellemző például. Számos más tulajdonság is ide sorolható, ám a mi mindegyikben közös, hogy szoros összefüggés van megjelenésük és a szervezet hormonháztartása között. Tehát, ezek a jellegek hormonális jelzéseknek tekinthetőek, melyek megbízhatóan mutatják, hogy mennyire maszkulin (férfias), illetve feminim (nőies) a személy. 

Average male and female.JPG

 

 

A másik ilyen jellemző a Neoténia:

Tulajdonképpen a neoténia (progresszív megfiatalodás) nem jelent mást, mint hogy az ősi embrionális, illetve fiatalkori jegyek, vonások a felnőttkorban is fennmaradnak. Az arcon található neoténiás jellemzők a következők: kerek arc, nagy szemek, kis orr és kis áll, magas homlok. Az arc vonzerejét tekintve, a női arcok esetében például, azok a vonások, melyek vonzóbbá teszik az arcot (kicsi vékony áll, teltebb ajkak, nagyobb szemek) olyan fiatalkori, vagyis neoténiás vonások, melyek fokozottan jellemzőek a felnőttkort megelőző fejlődési szakaszokra. Ezek egy része átfedésben van a hormonális markerekkel, más jellemzők azonban (pl. nagy szem) nem. A neoténiás jellemzőkkel felruházott női arcokat szintén attraktívabbnak tartjuk. Ennek hátterében az állhat, hogy a szervezet fiatalságának jelzéseiként használjuk őket, melyek segítségével a termékenység valószínűségét igyekszünk felmérni. 

audry.jpg

 

A testi szimmetria ugyancsak vonzó jelleg, melyet, ahogyan az előző esetekben is, kultúrától függetlenül szépnek tartanak az emberek. Az arc szimmetriája is ide tartozik: a szimmetrikus arcokat szebbnek látjuk, mint  a kevésbé szimmetrikusakat. Több kutatás alapján jelenleg úgy gondoljuk, hogy a szimmetria a szervezet egészségi állapotának jelzése (pl.: Szimmetrikusabb arcuk emberek ritkábban betegszenek meg fertőző betegségekben.). 

 

sammi-burley-chase-dakota-asymmetrical-VS-symmetrical.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr376892887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása