Egy szép arc, és ami mögötte van...1.

2014/11/10. - írta: Birkás Béla

Egy arc vonzerejének megítélése során olyan univerzális, vagyis egyéntől, kultúrától szinte független kritériumokat is mérlegelünk, melyek az evolúció során alakították "ízlésünket". Minden élőlényben olyan párválasztási mechanizmusok jöttek létre (olyan gondolkodási folyamatok, melyek alapján valakit szépnek, szexinek, stb. találunk), melyek elősegítik az optimális partner kiválasztását. Az embernél, olyan párválasztási preferenciák fejlődtek ki, hogy érzékenyek vagyunk azokra  a testi jelekre, melyek a másik utódnemzési és gondozási képességeit jelzik (pl.: életkor, fizikai vonzerő, státusz, stb.), Nem tudatos döntési folyamatokról van szó, ám mégis befolyásolják gondolkodásunkat és azt, kit/mit tartunk szépnek. 

Kétféle csoportba sorolható, milyen jellegeket tartunk kívánatosnak, vagy szépnek: a másik anyagi és egyéb lehetőségei, forrásai, valamint a testi adottságai. A testi adottságokat értékelő folyamatok olyan sajátságokra irányulnak, melyek felkeltik a figyelmünket a partner iránt. Ezeknek az értékeléseknek legfőbb forrása az arc, de természetesen, más testi adottságok és jellemzők is ide tartoznak (pl.: testi felépítés, lásd a "60-90-60" arány a női test esetében). Egy arc szépségére, vonzóságára vonatkozó ítéleteink többféle folyamat segítségével alakulnak. Van néhány olyan általános vonás, melyek vonzóbbá teszik az arcot, kultúrától és tapasztalatoktól függetlenül.

Az egyik ilyen univerzális jellegzetesség az átlagosság: Többféle személy fotóiból készített közös arcképen szebb arcot látunk, mint az egyéni arcok. 

averageface.jpg

Az ehhez a jelenséghez kapcsolódó evolúciós magyarázó elv a következő: Ha valakit szépnek, vonzónak találunk, akkor ennek hátterében az áll, hogy olyan jellegekkel rendelkezik, melyek korábban megbízhatóan jelezték, hogy tulajdonosuk egészséges, nemzőképes, stb..

Vagyis, az átlag-arc azért vonzóbb, mert tulajdonosát genetikai sokféleség jellemzi, amely ellenállóbbá teszi a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Például, orvosi kórlapok tanulmányozása segítségével 2001-ben igazolták, hogy a populáció átlagértékeihez közelítő arcok tulajdonosainál kevesebb megbetegedést regisztráltak, mint más személyeknél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr716883351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása